HOME

 

In de media

Symposia | Fotogalerij | Video's

 

Recente symposia
De aangeboden symposia worden ingeleid met een oecumenische Europavesper, waarna het symposium plaatsvindt.

 

Europadag 2024

Europese Unie – Hoe te laveren naar een duurzame waardengemeenschap?

Klik hier voor een beeldimpressie van de Europadag 2024.

 

Europadag 2023

UTRECHT, GASTVRIJE STAD VOOR VLUCHTELINGEN IN HET HART VAN EUROPA
WEET DAT JE WELKOM BENT!

Dinsdag 9 mei 2023, Ontmoeting met Dialoogmaaltijd
ZIMIHC theater Stefanus, Utrecht Overvecht, Braziliëdreef 2, Utrecht

Het Comité Europadag Utrecht, sinds dit jaar een nieuwe werkgroep van UPLR, organiseerde op dinsdag 9 mei 2023 – Europadag – een bijeenkomst met een 'dialoogmaaltijd'. Na de opening met een interlevensbeschouwelijk moment en enkele korte inleidingen over gastvrijheid en integratie gingen de vele aanwezigen tijdens het aangeboden diner met elkaar in gesprek. Vluchtelingen en lokale bewoners. En een begeleider/ster van Stichting 'Utrecht in Dialoog', volgens de beproefde methodiek van de waarderende dialoog.

Sprekers
Een korte inleiding werd verzorgd door de heer G.C.G.J. (Bert) van Roermund, emeritus hoogleraar rechtsfilosofie aan de Tilburg University en lid van de Ledenraad van PAX Christi Nederland. Zijn pitch ging over de begrippen 'land' en 'staat'. Als een vluchteling zijn land ontvlucht, waar vlucht hij/zij dan eigenlijk voor? En wat verwacht hij/zij van een 'nieuw land'? De tekst van zijn lezing kan worden gedownload via de volgende links: Engels [PDF], Nederlands [via DeepL, PDF].

De heer B. (Brahim) Laytouss, o.a. oprichter van de Al Markaz Moskee in Gent en directeur van de European Development And Research Academy in België (EDARA) kon helaas niet tijdig aanwezig zijn. Wel kon hij nog deelnemen aan de tafeldialoog, en bood hij tenslotte een pitch over de integratie van vluchtelingen in België.

Dans en poëzie
Voor een bijzondere verrassing aan het einde van de avond zorgden de acteurs van de groep van Bright O. Richards (Stichting 'New Dutch Connections') We genoten van prachtige dans en mooie poëzie. Wat een geslaagde avond, met grote opkomst, en de nodige impact. Want daar ging het om: vluchtelingen een gezicht en een stem geven. De avond heeft zeker de nodige inspiratie gegeven om Utrecht te blijven profileren als een gastvrije stad, die INCLUSIE met hoofdletters schrijft.

Klik hier voor een beeldimpressie van de Europadag 2023.

 

Europadag 2022

Op maandagavond 9 mei 2022 heeft het Comité Europadag Utrecht een Europadag Symposium georganiseerd, getiteld: 'Oorlog in Europa - Wat kunnen wij doen?'

Het symposium is deze keer gehouden in de Nicolaïkerk te Utrecht. In dit symposium is nader ingegaan op de dieper liggende oorzaken van het Oekraïens-Russisch conflict en hoe wij als Europese burgers kunnen bijdragen aan vrede en herstel. Het symposium werd geopend met een inspirerende videoboodschap van Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de European Green Deal. Deze video kan integraal via deze link worden bekeken.

Daarna volgde een lezing door de heer D. (Diederik) Kramers, oud-redacteur (o.a. ANP, Oekraïne Magazine), oud-functionaris UNHCR en Unicef, momenteel onder meer consultant bij European Institute of Peace en bestuurslid stichting OpenDoorUkraine.NL. Zijn lezing ging over de politieke aspecten van het Oekraïens-Russisch conflict en de relatie met Europa. De tekst van zijn lezing kan hier worden gedownload.

De tweede lezing werd gehouden door Ds. K. (Karin) van den Broeke, voormalig preses Protestantse Kerk (PKN), momenteel onder meer lid uitvoerend comité Wereldraad van Kerken, programmaleider Kerk in Actie en lid Provinciale Staten van Zeeland (CDA). Haar lezing ging over de kerkhistorische aspecten van de Oosters-orthodoxe kerken. De tekst van haar lezing kan hier worden gedownload.

Het symposium werd afgesloten met een paneldiscussie o.l.v. Dion van den Berg, Team Leader Europe Team van PAX Christi. In het panel zaten Jeff Fountain (directeur van The Schuman Centre for European Studies), Ruud Maas (fractievoorzitter VOLT-Utrecht), Jan Jaap van Oosterzee (Team Leader Lobby and Advocacy IKV PAX Christi), Harmen van der Kolk (projectleider 'Utrechtse Kerken voor Oekraïne') en Ds. Arie Nico Verheul (Godsdienstwetenschapper, Remonstrants predikant, oprichter en oud-voorzitter Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie (UPLR)).

Het symposium werd cultureel omlijst door een optreden van het Utrechts Byzantijns Koor o.l.v. de nieuwe Oekraïense dirigente Iryna Yestakhiivna Gorvanko, en de voordracht van een gedicht 'Voor het fluiten', van Hanneke van Eijken, een van de stadsdichters van Utrecht. Dr. Hanneke van Eijken heeft bundels gepubliceerd als 'Kozijnen van Krijt' en 'Papieren veulens' (Uitgeverij Prometheus) die bekroond werden met o.a. de Lucy B en C.W. Van der Hoogtprijs. Dr. Hanneke van Eijken is eveneens onderzoeker en docent Europees recht, ze is gespecialiseerd in migratierecht, EU burgerschap en grondrechten.

Klik hier voor een beeldimpressie van de Europadag 2022.

 

Europadag 2021

In 2021 heeft het Comité Europadag Utrecht, in samenwerking met Utrecht in Dialoog, twee programma's aangeboden.

Op vrijdagavond 7 mei 2021 een Europadag Symposium, getiteld 'Het Verhaal van Europa'. Het symposium is geopend met een korte videoboodschap van burgemeester Sharon Dijksma. De hoofdlezing is gegeven door drs. S. (Stefan) Waanders, voormalig directeur van de Stichting Thomas More. Het eerste co-referaat is in de vorm van een videoboodschap gegeven door Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad (NMR), tevens voorzitter van de Omar Alfarouq moskee in Utrecht-Overvecht en voorzitter van het gelijknamige Islamitisch Cultureel Centrum. Een tweede co-referaat is gegeven door prof.dr. L. (Laurens) ten Kate, bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme, Leerstoel Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. De culturele omlijsting werd verzorgd door het duo Jessica de Boer (zang) en Manuel Wouthuysen (piano). Daarna is een korte video vertoond waarin burgers hun visie op Europa geven. Deze video is speciaal voor dit symposium door Utrecht in Dialoog gemaakt. In de paneldiscussie hebben twee internationale studenten een belangrijk aandeel gehad. De livestream van het symposium kan hieronder worden bekeken. Onder het beeld staan time stamps met een directe link naar dat onderdeel van het programma.

 

Op 9 mei 2021 is, in samenwerking met Utrecht in Dialoog, de tweede online Europa Dialoog gehouden met als titel 'De Ziel van Europa'. Uit de reacties van de deelnemers bleek een toenemende betrokkenheid bij het thema 'Europa'.

 

Europadag 2020

Het in 2020 geplande vierde Europadag Symposium is vanwege de corona pandemie afgelast. In plaats daarvan is in samenwerking met stichting Utrecht in Dialoog een online Europadialoog georganiseerd met de titel: 'Visies op Vrede in Europa / Perspectives on Peace in Europe'. Aan deze in twee talen gehouden dialoog hebben ca. tachtig mensen deelgenomen, waarvan 25% in de Engelse taal. De dialoog is muzikaal omlijst door Koenraad Spijker, piano en Anna Trombetta, sopraan. De 'opbrengsten' in de chat laten zich samenvatten tot een oproep om betekenis en belang van de Europese samenwerking beter voor het voetlicht te brengen voor een bredere doorsnede van de bevolking. Een van de ideeën is om, geïnspireerd door activiteiten op Europadag in omringende lidstaten, een Europadag Festival in Utrecht te organiseren. Het programma kunt u hier downloaden en de video's en foto's kunt u hier bekijken.

Download het programma [PDF]

 

Europadag 2019

Op 9 mei 2019 is het derde Europadag Symposium aangeboden, getiteld 'Europa: ideaal zonder droom? over Europopulisme en Vluchtelingenvrees'. Sprekers waren prof.dr. C.H. (Chris) Doude van Troostwijk (visiting professor Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en drs. H. (Hans) Sakkers (hoofd van de afdeling Europese en Internationale Zaken van de gemeente Utrecht). Het symposium is muzikaal omlijst door leden van het ensemble Alhambra Revisited: Haytham Safia, ud (spreek uit oet) en Gottfrid van Eck, klarinet en birbyne. Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast en een video impressie en foto's kunt u hier beluisteren en bekijken.

 

Europadag 2018

Op 9 mei 2018 is het tweede Europadag Symposium aangeboden, getiteld 'Europa? – Impuls voor verbinding!'. Sprekers waren prof. dr. E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin en drs. P (Peter) van Dalen. Het symposium is muzikaal omlijst door Alexander Bleys (dwarsfluit) en Astrid Bleys (piano). Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast en een video impressie en foto's kunt u hier beluisteren en bekijken.

 

Europadag 2017

Op 9 mei 2017 is het eerste Europadag Symposium aangeboden, getiteld: 'Europa – Meer dan Markt en Euro'. Sprekers waren dr. M. (Margriet) Krijtenburg, prof. dr. G.A.M. (Ger) Groot en prof. dr. E.P.N.M. (Erik) Borgman, muzikaal omlijst door dhr. Hans Campmans (piano). Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast, een video impressie en foto's kunt u hier bekijken.



Fotogalerij

Klik voor meer foto's op deze link

 

Video's

  • Impressie Online Europadialoog, 9 mei 2020 (muzikale omlijsting, Duits, Frans, Italiaans)

 

 

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2019 (door Wijnand de Groot - Lekdijk Recording)

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2018 (door Wijnand de Groot - Lekdijk Recording)

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2017 (door Johnson Adesida)

 

Rapporten en publicaties